Minggu yang penuh dengan hidangan dan masakan istimewa. Alhamdulillah, atas izin Allah jua aku mampu memasaknya.
Menu petang ini,
Sup Tulang Merah
(Adaptasi dari Resepi Baba's Cubit ~ menggunakan Pressure Cooker)
~ oleh kerana saya tidak memiliki periuk tekanan, saya olahnya mengikut kesesuaian peralatan memasak saya di dapur ~
Bahan-bahan :
1 kg tulang lembu + sedikit daging lembu (dibasuh dengan tepung gandum/garam/limau nipis - direbus bersama garam + halia + serai)
1 inci halia (dihiris)
3 sudu makan tomato puree (Kimball)
3 sudu makan sos tomato (Kimball)
1 - 2 lobak (dibelah mengikut citarasa)
3 - 4 biji kentang (dibelah 2/4 mengikut citarasa)
2 - 3 sudu makan rempah sup (Adabi)
sedikit garam (Faiza)
sedikit gula
sedikit air
tepung gandum (Bunga Kenanga) (atau tepung jagung + air) (kerana saya kehabisan tepung jagung ketika ini)
2 biji telur (dipukulrata)(Elemen paling akhir)
Bahan kisar :
1 cawan lada kering (direbus dahulu - dibuang seberapa banyak biji) (boleh diganti dengan 2 sudu besar cili boh)
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
- Bahan kisar ditumis sehingga sedikit garing.
- Halia dimasukkan.
- Rempah sup ditambah.
- Air bilasan bahan kisar dimasukkan bersama kentang dan lobak.
- Apabila kentang dan lobak sudah lembut sepenuhnya, sos tomato dan tomato puree ditambahkan.
- Perasakan garam dan gula.
- Tulang dan air rebusan dimasukkan bersama setelah kuah menjadi sedikit pekat.
- Tepung gandum dimasukkan sekiranya kuah kelihatan agak cair.
- Telur dituang sekeliling kuah dan dibiarkan seketika sebelum digaulkan bersama.
- Hidangan ini sesuai dimakan bersama nasi putih atau roti.
Selamat Mencuba!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan