Khamis, 13 Mac 2014

Pertama Kali Mencuba Memasak Masakan Ini

Assalamualaikum Waromatullahi Wabarokatuh...

Minggu yang penuh dengan hidangan dan masakan istimewa. Alhamdulillah, atas izin Allah jua aku mampu memasaknya.

Menu petang ini,

Sup Tulang Merah

(Adaptasi dari Resepi Baba's Cubit ~ menggunakan Pressure Cooker)

~ oleh kerana saya tidak memiliki periuk tekanan, saya olahnya mengikut kesesuaian peralatan memasak saya di dapur ~


Bahan-bahan :

1 kg tulang lembu + sedikit daging lembu (dibasuh dengan tepung gandum/garam/limau nipis - direbus bersama garam + halia + serai)
1 inci halia (dihiris)
3 sudu makan tomato puree (Kimball)
3 sudu makan sos tomato (Kimball)
1 - 2 lobak (dibelah mengikut citarasa)
3 - 4 biji kentang (dibelah 2/4 mengikut citarasa)
2 - 3 sudu makan rempah sup (Adabi)
sedikit garam (Faiza)
sedikit gula
sedikit air
tepung gandum (Bunga Kenanga) (atau tepung jagung + air) (kerana saya kehabisan tepung jagung ketika ini)
2 biji telur (dipukulrata)(Elemen paling akhir)


Bahan kisar :

1 cawan lada kering (direbus dahulu - dibuang seberapa banyak biji) (boleh diganti dengan 2 sudu besar cili boh)
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih


  1. Bahan kisar ditumis sehingga sedikit garing.
  2. Halia dimasukkan.
  3. Rempah sup ditambah.
  4. Air bilasan bahan kisar dimasukkan bersama kentang dan lobak.
  5. Apabila kentang dan lobak sudah lembut sepenuhnya, sos tomato dan tomato puree ditambahkan.
  6. Perasakan garam dan gula.
  7. Tulang dan air rebusan dimasukkan bersama setelah kuah menjadi sedikit pekat.
  8. Tepung gandum dimasukkan sekiranya kuah kelihatan agak cair.
  9. Telur dituang sekeliling kuah dan dibiarkan seketika sebelum digaulkan bersama.
  10. Hidangan ini sesuai dimakan bersama nasi putih atau roti.

Selamat Mencuba!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan